ȘTIRI

Revedere dupa 40 de ani… cu Promotia anului 1982. Nume sonore in peisajul academic al UPG Ploiesti

[ad_1]

Pe data de 14 octombrie 2022, va avea loc, la UPG Ploiești, revederea de 40 de ani de la absolvirea facultății a promoției anului 1982, Facultatea de Tehnologia si Chimizarea Petrolului și Gazelor. Atunci au finalizat studiile universitare un număr de 253 de absolvenți din România și din alte 24 de țări, respectiv 81 de absolvenți străini, aceștia devenind promotori ai educației tehnice și ai culturii românești, în țările lor de origine. Ineditul evenimentului constă în faptul că au confirmat prezența absolvenți străini din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Absolvenții promoției 1982 au lucrat sau lucrează în cercetare, învățământ, producție, instituții guvernamentale sau neguvernamentale, aducându-și aportul la dezvoltarea societăților din care fac parte. 

Dintre absolvenții promoției 1982, 4 au continuat studiile obținând doctoratul în domeniu (Ileana Cameniţă, Elena Camelia Pârvulescu (Băsceanu), Cornelia Leonte (Mateescu) și Alexandru Dragomirescu. 

  • Ileana Cameniţă a lucrat 14 ani în cercetare și 20 în învățământul superior ca șef de lucrări, la Catedra de Chimie, Facultatea Tehnologia Petrolului și Petrochimie.
  • Alexandru  Dragomirescu, după câțiva ani de rafinărie, si-a îndreptat cariera profesională spre polimeri și materiale plastice, lucrând la ICECHIM și ICITPR în domeniul sintezei polimerilor. Din anul 2000 trăiește și lucrează în Canada, în prezent ocupând poziția de cercetător științific principal și șef de laborator la cea mai renumită companie canadiană, IPEX.  Alexandru  Dragomirescu a primit, pentru doi ani consecutiv, premiul InnoVision pentru cele mai multe idei trimise departamentului de inovații, acesta obținând titlul de Doctor in Chimie in anul 1999.

Alți absolvenți ai promoției 1982 au avut diferite funcții de conducere (directori) în rafinăriile din România:

  • Pavel Marcel la Rafinaria Vega Ploiesti
  • Nicolae Bucur și Nicolae Matei, la Rafinaria Steaua Romană Campina.

Majoritatea absolvenților străini care s-au întors în țările lor de origine (fie că vorbim de cei originari din Nigeria, Mali, Polonia, Bolivia, Senegal, Gabon, Congo, Senegal, Vietnam, Coasta de Fildeș, Iordania, Grecia, Maroc, Siria, Benin sau Madagascar) au început activitatea de la inginer stagiar până la conducători de uzine chimice/petrochimice/rafinării.

Mulți dintre absolvenții promoției 1982 s-au remarcat în activitatea de cercetare, proiectare și inginerie tehnologică în prelucrarea primară a petrolului și prelucrarea secundară și terțiară în procesele petrochimice. Printre aceștia, într-o ordine aleatorie se remarcă ingineri ca: 

  • Alexandru Dragomirescu şi Marinela Achihaei (Dragomirescu) – cercetători în domeniul aditivilor pentru combustibili și uleiuri la secția cercetare a ICITPR Ploiești
  • Gheorghe Ignătescu – în cadrul pilotului de piroliză pe platforma CP Brazi, ing. Niculae Gabriel în secția proiectare a ICITPR Ploiești
  • Corina Nereută (Avramescu) – la IITPIC București, secția Produse Anorganice
  • Gheorghe Marinescu – la IITPIC, ulterior IPROCHIM SA București, inginer proiectant în cadrul secției Sinteze Organice
  • Gabriela Nicu, 10 ani cercetător II  ICECHIM Brazi, cu doua brevete de invenții, lucrări științifice, participări la 3 congrese IUPAC, 1994, 1996,1998.

Absolvenți precum Gheorghe Victor, Bratu Badea, Popescu Laurian, Murgoci George, Niculescu Cristian, Mărgărit Gheorghe, Tănase Daniel, Nedea Sandu și Rus Tiberiu au participat ca specialiști ai unor mari  companii petroliere cum ar fi Aramco, Texaco, Chevron, ADNOC, B.P., Snamprogetti,  Petronas, BHP-Billiton ori Shell, Sicon-oil ș.a. la pornirea unor obiective industriale și rafinării în țări precum Nigeria,  Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Tailanda, Algeria, Siria, Iordania, Bolivia, Mali, Libia, Malaesia, Qatar, sau Gabon.

Câțiva dintre absolvenți s-au dedicat profesiei de dascăl, contribuind la formarea noilor generații: Mirela Trache, Cosma Olivia și Munteanu Ana care au fost profesori de specialitate la fostul Liceul de Chimie Ploiești, actualmente Colegiul Tehnic “Lazăr Edeleanu”. Alți colegi au ocupat sau ocupă funcțiile de profesor la Universitatea din California sau la UPG Ploiești.

Cei mai mulți dintre absolvenții români au lucrat ca specialiști în producție, în conducerea și exploatarea de zi cu zi a instalațiilor din rafinăriile și combinatele petrochimice, în cadrul PECO sau la instalațiile de foraj petrolier sau gaze. Printre aceștia ii amintim pe: Cătălina Petre, Daniela Zamfirescu, Anane Ana, Adet Ioana, Stefan Victoria, Păleanu Nicolae, Liliana Marin, Radu Ion și mulți, mulți alții!

Realizările absolvenților străini au dus faima  calității învățământului românesc  în toate  colțurile lumii! Dintre aceștia îi amintim pe Spyros Zogkaris, Georgios Zagliverinos Giorgios (Grecia) și Cristos Kartalis  (Grecia), care au ocupat funcții de conducere ale unor mari companii, precum Asprofos (cea mai mare companie de proiectare din Grecia), Diaxon sucursala Elpe și fabrica de baterii în Xanthi, una din cele mai mari din Europa, iar Simitzis Ioanis a fost manager la Asprofos.

Toupuzidis Dimitris (Grecia), Zagliverios Julita Garsznek (Polonia), Markievicz Jerzy (Polonia), Kocik Malgorzata (Polonia) și Mohamed Ahmed (Siria), Kamal Walid (Iordania), Adnan Abdel Rahim (Iordania), El Maachir Abdelilah (Maroc) și mulți alții au lucrat sau lucrează în conducerea și exploatarea unor instalații în industria chimică sau de petrol din țările lor de origine. Subhi Mesleh Nassar (Iordania) lucrează în industrie și comerț, având o fabrică de producere a hidroxidului de amoniu. Ondo Messa Simon (Gabon) a lucrat la Ministerul de Finanțe din Gabon, în timp ce Cyr A Koty este politician și membru al guvernului din Benin.

Absolvenții promoției anului 1982 aduc calde cuvinte de mulțumire celor care cu exigență, dar si cu dragoste, i-au învățat, îndrumat și  au participat la formarea lor ca Oameni. Aceștia amintesc de profesorii Dumitru Săndulescu, Vasile Teșcan, Ion Ghejan, Constantin Taran, Stan Soare, Claudiu Kromec, Gheorghe Bănățeanu, Ion Anghelache, Constantin Ionescu, Alexandru Pavel, Ion Precup și mulți alții.

Acum este momentul mai mult ca oricând să conștientizăm faptul că o societate fără ingineri nu se poate susține, nicicum dezvolta, inginerii fiind creatorii CIVILIZAȚIEI.

Decanul Facultății TPP, conf. univ. dr. ing. Daniela Popovici, declară cu mândrie și emoție: ,,Arc peste timp, după 40 de ani facultatea care a dat României și mapamondului atâția oameni valoroși, îi așteaptă pe aceștia în ”haine” noi, pregătită să facă față provocărilor societății moderne, grație echipamentelor de ultimă oră, în valoare de peste 4 milioane de Euro, cu care și-a dotat laboratoarele în care odinioară făceau primii pași cei care astăzi își sărbătoresc revederea.”

         

Articolul Revedere dupa 40 de ani… cu Promotia anului 1982. Nume sonore in peisajul academic al UPG Ploiesti a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link