ȘTIRI

DEZVALUIRI: Regina Maria la Valenii de Munte. Marturisiri

[ad_1]

Fără a ne cunoaște istoria am fi schimonosiți și searbezi pe dinăuntru…

Nicolae Iorga a invitat-o pe regina Maria în august 1922, la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte pentru a o omagia. Regina povestește în însemnările sale zilnice  momentul …

* O fotografie a reginei Maria cu autograf, din 1915, din Colecția Iorga-Pippidi  expusă acum la Muzeul de Artă din Piatra Neamț.

„Am purtat visul nostru aici în inima mea, am spus și a fost atât de puternic încât Dumnezeu a încuviințat să devină o realitate mai presus încât de visurile noastre, dar acum, am adăugat, este momentul să-l ținem strâns și să-l facem să trăiască, munca doar a început și toți cei care se numesc români trebuie să fie uniți în marea dorință de a continua ceea ce s-a realizat cu mult sânge și sacrificiu”.

Întorcându-mă apoi spre Iorga am spus cum a fost el alături de noi în clipele cele mai grele, când noi nu ne gândeam că ne vom putea întoarce vreodată la Vălenii de Munte, care, datorită lui, a fost întotdeauna un centru de civilizație, cultură, progres și patriotism. Am terminat declarându-mă fericită și mândră că școala pe care a înființat-o va purta numele meu și că sper că voi putea veni să o inaugurez. În ce mă privește am rugat doar să se păstreze mereu numele de care sunt atât de mândră de „Mama Țării” și că voi rămâne întotdeauna îndatorată pentru aceasta. Ovaționând la nesfârșit, cu urări de bine și multă bucurie, auditoriul amestecat și-a manifestat entuziasmul măgulitor.

Figura ursuză a lui Iorga radia cu un soi de mândrie, deși totuși cu satisfacție ironică, iar eu am fost acoperită de florile care îmi erau aruncate din sală”, consemna Regina…

Dezvăluiri puse în lumină de Cristina Paiusan Nuică- cercetător la Muzeul Național de Istorie a României.

Articolul DEZVALUIRI: Regina Maria la Valenii de Munte. Marturisiri a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link